Citronový koláč vhodný i pro diabetiky!

Na těsto budeme potřebovat:

  • 225 g prosáté mouky (vyzkoušejte kokosovou, jáhlovou anebo mandlovou)
  • 225 g Xylitolu
  • ½ čajové lžičky kypřícího prášku
  • 2 citrony (pouze kůra)
  • 2 větší vejce
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 200 g řeckého jogurtu

Ingredience na polevu:

Každý z nás si rád jednou za čas dopřává radost v podobě sladkého dezertu. Někteří lidé si však konzumaci obyčejného cukru nemohou dovolit, ať už kvůli cukrovce nebo dodržování redukční diety. My jsme si pro vás připravili recept, který si mohou vychutnat obě skupiny, a to bez výčitek!

Tajemství tohoto receptu se ukrývá v náhradě běžného cukru za jeho nízkokalorickou verzi – Xylitol!

Mezi lidmi je dobře známý také jako březový cukr. Má hodně nízký glykemický index a obsahuje o dost méně kalorií než obyčejný cukr.

V kuchyni má využití téměř nekonečné, je velmi dobře rozpustný ve vodě, proto ho umíme využít k slazení nápojů, smoothies, do pečení i do vaření.

Ve spojení s kyselým citronem vytváří harmonii chutí, kterou jednoduše chcete zažít. Osvěží a uspokojí nejeden mlsný jazýček. Výborně se hodí k bylinkovému čaji či filtrované kávičce.

Tak co, už jsme vás dostatečně navnadili na to, abyste si jeden takový koláček upekli doma pro sebe a své blízké? Tak pojďme na to.

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech si vymažeme máslem nebo olejem a poprášíme moukou.
  2. Ve velké misce si smícháme suché ingredience – mouku, kypřící prášek, xylitol a citronovou kůru. Ve vedlejší misce si spojíme vlhké suroviny – vejce, olej, mléko a jogurt. Smícháme je a postupně přidáváme tekuté suroviny do surovin suchých.
  3. Připravené těsto vylijeme do plechu a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně hodinu. Těsto si kontrolujeme špejlí nebo párátkem, pokud jsou suché, znamená to, že těsto je již upečené. 10 minut před koncem pečení koláč zakryjte alobalem.
  4. Během pečení si připravíme polevu. V ohřáté citronové šťávě si rozpustíme xylitol. Mícháme, dokud se nám nevytvoří trochu hustší hmota.
  5. Po upečení koláče ho polijeme připravenou polevou. Necháme vychladnout a podáváme.

 

Dobrou chuť!

 

Produkty v článku

Souvisejíci recepty

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.