Butter chicken, máslové kuře neboli naše nejoblíbenější indické jídlo

Na cca 4 porce budeme potřebovat

Masová část:

  • 300 g vykostěných kuřecích prs
  • 2 ČL nastrouhaného zázvoru (uděláme si z něho pastu) / sušeného zázvoru
  • 2 stroužky česneku (protlačený) / sušený česnek
  • 1 PL chilli prášku
  • Himálajskou sůl podle chuti
  • Libovolný olej na smažení (doporučujeme slunečnicový)

Na omáčku budeme potřebovat:

  • 50 g kešu ořechů
  • 500 g rajčátek
  • 1 větší cibuli
  • 4 stroužky česneku (milovníci česneku, nebojte se a použijte víc)
  • 1 ČL garam masala (dodá tomu správnou chuť a šmrnc)
  • 2 PL kashmiri chilli prášku (pokud nemáte, použite obyčejný červený chilli prášek)
  • 4 PL cukru 
  • 75 g másla
  • 3 PL zakysané smetany (můžete použít i kokosovou, ta přidá příjemný exotický nádech)
  • 1,5 PL octa
  • Podle chuti osolíme himálajskou solí
  • 1 ČL kasoori methi (indické koření - listy senovky řecké - i bez nich bude ale chutnat skvěle, nezoufejte, pokud neseženete)

Butter chicken neboli máslové kuře je jedním z nejchutnějších a nejoblíbenějších indických receptů vůbec, zejména u nás, v Česku a na Slovensku.

Vychutnat si ho umíme většinou v každé dobré indické restauraci. My jsme pro vás vyzkoušeli několik receptů a přinášíme vám ten nejchutnější, abyste se i doma v zimě mohli na chvíli cítit jako v Indii. Pojďme na to!

Podrobný postup:

  1. Kuřecí prsa si nakrájíme na menší kousky a dáme do misky. Přidáme do něj zázvorovou pastu, česnek, chilli a himálajskou sůl. Pořádně smícháme a necháme marinovat aspoň 20 minut. 
  2. Když máme masíčko pořádně namarinované, na pánvi si rozpálíme trochu oleje. Marinované kousky orestujeme. Po dokončení maso odložíme stranou do misky. 
  3. Na každém rajčeti uděláme nožem křížek, aby se nám lépe loupala. Vložíme je do velké mísy a zalijeme vroucí vodou. Necháme spařit. Následně oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Pokud nechcete rajčata spářet, tento krok můžete vynechat a propasírovaním se vám přebytečné slupky eliminují.
  4. Do stejné pánve znovu přidáme trochu oleje a 15 gramů másla, na kterém orestujeme do zlatova na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata a kešu ořechy. Orestujeme a následně podlijeme trochou vody. Přidáme prolisovaný česnek, himálajskou sůl, chilli, garam masalu a cukr. Pořádně promícháme a dusíme, dokud kešu ořechy pořádně nezměknou. Na konci přidáme ocet.
  5. Když máme omáčku uvařenou, rozmixujeme ji najemno a propasírujeme, aby omáčka zůstala krásně jemná bez zbytečných kousků a hrudek. Omáčku přelijeme zpět do pánve a přidáme uvařené maso, máslo, smetanu a dusíme ještě přibližně 5 minut. 
  6. Butter chicken máme hotové. Podávame podle chuti s rýží nebo indickým chlebem, samotnou omáčku je možné dozdobit zakysanou nebo kokosovou smetanou, libovolně přidáme kasoori methi a posypeme pár kešu ořechy.

 

Přejeme dobrou chuť a dejte nám vědět, jak vám indické Butter Chicken chutnalo. 

Produkty v článku

73 CZK

Vyprodáno

Kešu ořechy 100 g

68 CZK

Skladem

Himálajská sůl růžová hrubá od 500 do 1000 g

76 CZK

Vyprodáno

Himálajská sůl růžová jemná 1000 g

Souvisejíci recepty

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.