Jedlí červi - alternativní zdroj bílkovin a pomoc v klimatické krizi

Jedlí červi - alternativní zdroj bílkovin a pomoc v klimatické krizi

Pokud jste udržitelně smýšlející člověk, určitě hledáte alternativy, jak dostat do těla dostatek bílkovin i jinou cestou, než jen z běžných zdrojů, jakými jsou hovězí maso, vepřové či drůbež. Právě chov hospodářských zvířat je pro životní prostředí jednou z největších zátěží. Slyšeli jste už ale slovní spojení - jedlý hmyz? Že by byl vhodnou alternativou? Nemějte strach, nemusí vám to být nepříjemné. Přečtěte si něco více o historii červů, poznejte jejich nutriční benefity a dejte jim s námi šanci. Mohou nás totiž zachránit v boji s klimatickou krizí.

Co to ten jedlý červ vlastně je?

Tenebrio molitor - Moučný červ je druhé vývojové stadium potemníka moučného. Ten má vývojových stádií celkem 4 - nejprve je vajíčko, z něhož se vyvine larva. Ta se zakuklí a finálním stadiem je právě živý potemník moučný. My ho však v jeho vývojové stadium zachycujeme již ve druhé fázi. Larva, která je považována za pochoutku ve většině východních kultur, je obvykle asi 2,5 cm velká, na rozdíl od dospělého jedince, který dosahuje délky jen do 2 cm.

Jako pochoutka jsou považováni nejen v Asii

Nejen že jsou mouční červi pro člověka jedlé, ale chutnají skvěle! Nejčastěji se mouční červi konzumují v asijských zemích. Tato pochoutka, pro nás možná (zatím) netradiční, je tam poměrně běžná a rozšířená. Obvykle se vyskytují na trzích, v pouličních stáncích a někdy je možné si červy spolu s jiným jedlým hmyzem objednat dokonce i v restauraci! V gastronomii se žádné meze nekladou, totéž platí i při přípravě červů. Známe nespočet receptů a způsobů zpracování hmyzu, ale u každého se dá tvrdit, že jde o poměrně zdravé občerstvení.

Složení a nutriční hodnoty jedlého hmyzu

Larvy moučných červů obsahují značný obsah živin. Každých 100 gramů sušených larev takového jedlého hmyzu obsahuje približne 45 - 48 gramů bílkovin. Obsahují také porovnatelné hodnoty draslíku, mědi, sodíku, selenu, železa a zinku stejně jako chuťově oblíbené, ale životní prostředí zatěžující hovězí maso. Mouční červi navíc obsahují všechny esenciální aminokyseliny (mají plnohodnotné aminokyselinové spektrum) a mají taktéž vyšší hmotnostní obsah vitamínů v porovnání s hovězím masem.

Porovnání nutričních hodnot

  Sušení červi Červi Vepřové maso Drůbež Hovězí maso Krevety
Bílkoviny 48 g 20 g 22 g 27 g 26 g 24 g
Tuky 40 g 15 g 20,8 g 14 g 15 g 40,3 g

 

Porovnanie nutričních hodnot

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28525347/

Entomofagie – budoucnost stravování

Entomofagie (z řeckého éntomos, "hmyz" a "phăgein", "jedení") je vlastně využití hmyzu pro přímou konzumaci lidmi. Svou popularitu si jedení larev potemníka moučného a jiného hmyzu vybojovalo už dávno v asijských zemích. V současnosti se však jedlí červi dostali do slovníku i západního světa, kde se nepříznivý stav životního prostředí stal základním tématem mnoha diskusí.

Příznivé mínění o jídlem hmyzu a červech podpořily i významné organizace - Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). EFSA dokonce 1. ledna 2018 udělala důležitý krok, kdy oficiálně označila larvy moučného červa jako bezpečné ke konzumaci. Stejně zdůraznila, že hmyz by se v budoucnu mohl stát nízko-emisní, ekologičtější a ekonomičtější náhradou masa.

Zdroj: https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations

Od historie až po současnost jezení hmyzu

Vajíčka, larvy, kukly i dospělí jedinci jedlého hmyzu byly lidmi vyhledáváni od pravěku až po současnost. Až kolem 3000 etnických skupin ve 130 zemích světa využívá hmyz jako základ své stravy. Jedení hmyzu je běžné pro kultury ve většině částí světa, včetně Strední a Jižní Ameriky, Afriky, Asie, Austrálie, Nového Zélandu a poskytuje významné výživové, ekonomické i ekologické výhody. Organizace FAO zaregistrovala asi 1900 druhů jedlého hmyzu a uvádí, že v roce 2005 byly na celém světě přibližně dvě miliardy spotřebitelů jedlého hmyzu. A také navrhuje konzumaci hmyzu jako možné řešení zhoršujícího se životního prostředí způsobeného živočišnou výrobou.

V západní kultuře se entomofagii dosud nedostávalo velké oblibě. Existuje však několik výjimek. Například Casu marzu, italsky formaggio marcio, je sýr vyrobený na Sardinii, který je prosycen živými larvami hmyzu. Casu marzu znamená v sardském jazyce "shnilý sýr" a je také známý jako červí sýr.

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) solené 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) solené 20 g

Oblíbené
Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) česnekové 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) česnekové 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s chilli 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s chilli 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s kari 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s kari 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) se skořicí 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) se skořicí 20 g

Jedlí červi a ekologie

Ekologická stopa a udržitelnost zdrojů je fenomén, který nás zajímá

Některé zdroje uvádějí, že kombinace zvyšujícího se tlaku na využití zemědělské půdy, změny klimatu a nedostatku potravinových zrn v důsledku používání kukuřice a řepky jako výchozí suroviny pro biopaliva způsobí vážný dopad při pokusech o uspokojení budoucí poptávky po bílkovinách. Hmyz jako potrava a krmivo se v 21. století ukazuje jako obzvlášť důležitý prvek v důsledku rostoucích nákladů na živočišné bílkoviny, environmentálních tlaků, populačního růstu a rostoucí poptávky po bílkovinách.

V takových podmínkách je pěstování jedlého hmyzu jako třeba potemníka moučného pro lidskou výživu velmi výhodnou strategií. Jedlý hmyz, označovaný jako "hospodářská zvířata", se dnes v chovu zvířat jeví jako součást ekologicky vhodného přístupu a může poskytnout hospodářské, výživové a ekologické výhody obyvatelstvu, které ho chová. Živočišné zemědělství velmi významně ovlivňuje změny podnebí, znečištění ovzduší, degradaci půdy a vody, odlesňování a snižování biodiverzity. Vysoký růst a intenzita živočišné výroby způsobila ekologické škody na celém světě. Jedním z hlavních vážných problémů se stává produkce masa, která pravděpodobně od nynějška do roku 2050 svou produkci zdvojnásobí, aby tak pokryla poptávku obyvatelstva. Zachování současného stavu životního prostředí by vyžadovalo 50-procentní snížení tohoto růstu. Jak uvádí FAO, hospodářská zvířata patří mezi tři nejvýraznější příčiny ekologických problémů. A to od lokálního až po globální působení. Celkově tvoří emise v sektoru živočišné výroby 18% celkových antropogenních emisí skleníkových plynů, což je větší podíl než v sektoru dopravy.

Nízká uhlíková stopa, rozumná vodní stopa a jiné eko benefity

Způsob zpracování živin, které hmyz pro svůj růst přirozeně využívá, dělají z jeho chovu tu nejefektivnější metodu přeměny rostlinného materiálu na biomasu. Pro výrobu jednoho kilogramu masa je potřeba 10krát více rostlinného materiálu než na jeden kilogram biomasy hmyzu.

Celkové prostorové využití, tedy plocha, kde se červi chovají a také množství vody potřebné na odchov jedlého hmyzu jsou pouze zlomkem oproti ploše a vodě potřebné k výrobě stejného množství potravy při chovu dobytka. Celková vodní stopa chovu jedlých červů je 4 341 litrů vody, vepřového masa 5988 litrů vody a hovězího masa dokonce až 15 415 litrů vody.

Zdroj: https://www.mdpi.com/2073-4441/7/11/6190/htm

Pozitiva hmyzu a jedlých červů můžeme shrnout takto:

  • Jsou kvalitním zdrojem bílkovin
  • Efektivně využívají potravu pro svůj růst, t.j. transformují substrát z organického odpadu na vysoce kvalitní bílkoviny
  • Na chov potřebují mnohem méně vody a půdy než hovězí dobytek
  • Produkují mnohem méně skleníkových plynů než konvenční dobytek
  • Mají vysokou účinnost přeměny výživy. Hmyz může být navíc životaschopnou alternativou k tradičnímu krmivu, které se doteď používá na konzumaci zvířat
  • Má skvělé výživové vlastnosti
  • Jsou také velmi bohaté na tuky (zejména polynenasycené mastné kyseliny a omega-3 a omega-6)
  • Najdeme v nich i minerální soli jako je železo, zinek, draslík, hořčík, měď, selen a vitamíny, zejména vitamín A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) a B12 a E

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/entomophagy

U nás máme ten nejlepší výběr jedlých červů - poznejte je s námi

Potemník moučný má ty nejchutnější larvy plné bílkovin i zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Momentálně díky svým kvalitám patří do oblíbeného jídelníčku gurmánů a fanoušků hmyzu. Naši jedlí červi jsou poctivě chováni v České republice na Moravě v plastových přepravkách s kvalitní vzduchotechnikou a jsou krmeni zeleninou, loupanými bramborami i obilným šrotem. Nebojte se, před zpracováním se larvy zevnitř pročistí díky dietě. Suší se horkým vzduchem, díky kterému si zachovají kvalitní chuť a příjemný vzhled.

Chutí jsou naši červi podobní humrům či krevetám. Konzumovat je však můžete samostatně namísto oříšků či jiných slaných pochutin a výborně se hodí k vínu či pivu. Výborně chutnají posypané na chlebu s máslem, na špagetách i v rizotu.

Jedlý hmyz - sušené larvy Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) solené

Jedlý hmyz - sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) solené

Křupaví červíci se solí vám přinášíme v této minimalistické variantě, ve které si můžete naplno vychutnat jejich skvělou chuť. Zkrátka celých 98% larev potemníka moučného a sůl. Nic víc! Žádné konzervanty, dochucovadla, jednoduše čistá chuť. Vyvážené množství bílkovin spolu s mono a polynenasycenými tuky působí příjemně na naše chuťové pohárky. Chuť křupavých červíků, podtržená špetkou soli, se neschovává za další koření, máte šanci naplno si vychutnat samotný nefalšovaný produkt. Nedá nám ještě jednou nezmínit vysoký podíl proteinů (bílkoviny představují až 48 ze 100 g), mnoho užitečných minerálů i zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Někteří jejich chuť přirovnávají k praženým chipsům, ale narozdíl od nich nejsou smažené, jsou bez cukru, chemie, laktózy a také neobsahují konzervanty.

Tato varianta je nejoblíbenější, častokrát dokonce dáte přednost této křupavé pochoutce před sladkým pamlskem. Věříme, že každý, kdo má rád slané a překoná předsudky, si přijde na své.
 

Jedlý hmyz - sušené larvy Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) cesnakové

Jedlý hmyz - sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) česnekové

Další příchutí v našem sortimentu jedlého hmyzu je jedna z nejoblíbenějších, a to česneková. Česnek je jedním z nejtradičnějších druhů koření, jehož výrazné aroma dodá každému jídlu šmrnc. Česnekové chipsy si oblíbil snad každý, když však spojíme česnek a tak trochu netradiční snack v podobě červů, dostaneme skvělou kombinaci plnou bílkovin a zdravých tuků. Tato varianta patří k absolutně nejoblíbenějším z našich hmyzích výrobků. Červíci umí nejen vykouzlit úsměv (nebo zděšení) na obličeji, ale i lahodit chuťovým buňkám!
 

Jedlý hmyz - sušené larvy Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) s chilli

Jedlý hmyz - sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) s chilli

Pokud jste oblíbencem pikantních chutí, máme pro vás přichystanou specialitu v podobě křupavých červíků s jemně mletou chilli papričkou. Chilli dodá jedlému hmyzu ty správné grády, přesto však chuť sušených červů zůstává stále výrazná. Ochucené jsou velmi decentně, takže jejich konzumaci v klidu zvládnou i chilli začátečníci. Prvních pár červů vás jen tak trošku zahřeje na jazyku, čím více jich ale sníte, tím více vás bude chuť chilli svádět k dalším a dalším soustům. Tak co, troufnete si
 

Jedlý hmyz - sušené larvy Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) s kari

Jedlý hmyz - sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) s kari

Orientální chutě jsou v kurzu už nějaký pátek. Pokud jste milovníky kari, máme pro vás pochoutku, která vás rozhodně dostane! Zmixovali jsme exotické koření z Indie s ještě exotičtějšími sušenými larvami potemníka moučného z České republiky a výsledkem je tento úžasný produkt plný proteinů, minerálů i zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. V našem podání je koření vždy velmi jemné. I v tomto případě, podobně jako u chilli, je kari pouze lehkým doplněním základní chuti našeho hrdiny - potemníka moučného.

Věděli jste, že kari je vícedruhová směs koření? Skládá se z hořčice, koriandru, kurkumy, zázvoru, pískavice, kopru, pepře, chilli a kukuřičné mouky. Takže pokud stále váháte, je na čase udělat odvážný krok a objednat si červíky právě ZDE.
 

Jedlý hmyz - sušené larvy Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) so škoricou

Jedlý hmyz - sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) se skořicí

Máme rádi neobvyklé kombinace. Skořice a sůl? Že by tyto dvě chutě opravdu šli dohromady? Báli jsme se, ale výsledek v kombinaci s našimi červy je až překvapivě lahodný! O tom, že skořice na náš organizmus blahodárně, se ví už poměrně dlouho. My jsme to však posunuli na další level a přidáním posolených sušených larev jsme vytvořili proteinovou bombu, která připomíná oblíbenou chuť slaného karamelu! I v tomto případě se jedná o skvělou nahradu nezdravých snacků, jako jsou chipsy. Hlavní výhodou je, že nejsou smažené, jsou bez cukru, chemie, laktózy a ani neobsahují konzervanty. I když se může zdát že tato nesourodá kombinace chutí nemůže fungovat, zdání opravdu klame! Ochutnejte sami a zjistíte, že chuť červíků se skořicí a solí je dokonale vyladěná.

5 příchutí, jeden hrdina, který může být naší ekologickou záchranou. Vyzkoušejte, jak chutná budoucnost.

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) solené 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) solené 20 g

Oblíbené
Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) česnekové 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) česnekové 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s chilli 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s chilli 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s kari 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) s kari 20 g

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) se skořicí 20 g

122 CZK

Skladem

Jedlý hmyz - sušené larvy Potemníka moučného (Tenebrio molitor) se skořicí 20 g

Autor článku:

Michaela Gavurová

Datum poslední aktualizace:

Byl tento článek pro vás užitečný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.