Jak si i doma připravit vynikající filtr s V60

Na přípravu tohoto druhu kávy budete potřebovat:

 

  • V60 (dripper podle vlastního výběru)

  • kvalitní papírový filtr (my používáme ty od Hario)

  • digitální váhu (nejlépe i s časovačem)

  • konvici (stačí i obyčejná)

  • kávu - svetlě pražená káva, která je vhodná na filtr, například:

  • vodu - kvalitní, přefiltrovanou Britou anebo balenou z obchodu

  • mlýnek - stačí ruční, ale v současnosti není problém najít i kvalitní elektrický za rozumnou cenu

Na kávu pro 2 osoby je ideální poměr 30 g kávy na 500 ml vody. Tak získáme nejlepší a nejchutnější výsledek :)

Na začátku je důležité si kávu správně namlet. Ideální způsob mletí je přibližně na střední mletí, těžko však určit přesně potřebnou velikost namletých zrn. Proto doporučujeme pokaždé vyzkoušet jiný způsob mletí a vybrat si ten, po kterém vám káva chutná nejvíce... :)

Postup přípravy:

  1. Dáme si ohřát približně 600 ml vody.

  2. Připravíme si náš dripper spolu s džbánem anebo V60 originál set. Do dripperu dáme filtr, který navlhčíme ohřátou vodou tak, aby žádné místo filtru nezůstalo suché (zároveň zahřejeme džbán a káva bude kvalitnější).

  3. Když voda proteče přes filtr, džbán vyprázdníme. Do navlhčeného filtru nasypeme namletou kávu (30 g).

  4. Do rovnoměrně nasypané kávy si ve středu prstem vyhloubíme jemnou dírku. To nám pomůže při prvotní extrakci kávy.

  5. Džbán spolu s nasypanou kávou položíme na váhu a vynulujeme. Krouživým pohybem postupně nalijeme 60 ml v teplotě 95-100 °C. Čím teplejší voda, tím lépe. Nádobou pootočíme tak, abychom měli všechna zrna rovnoměrně navlhčená. Počkáme 30-45 sekund.

  6. Vodu si znovu zahřejeme a postupně nalijeme krouživými rovnoměrnými pohyby středním proudem na dripper, dokud nám váha neukáže hmotnost 300 g (i spolu s počáteční vodou, váhu už nenulujeme!). Nádobou opět jemně "zatřeseme".

  7. Počkáme přibližně 30 sekund a dolijeme zbývajících 200 ml. Ty stejně tak lijeme krouživými pohyby, ale pomaleji.

  8. Na váze nám svítí 500 ml, v tom momentě přestaneme lít a vezmeme do rukou čajovou lžičku. Ze stran drippera jemně odstraníme usazenou kávu. Nyní už jen počkáme, dokud nám káva proteče a je to!

Čas celkové filtrace by neměl přesáhnout 4 minuty. Ze začátku vám to nemusí jít ideálně, ale chce to trénink, časem e zlepšíte a výsledky uvidíte i na chuti kávičky. 

Zkuste změnu a namísto typického espressa si dopřejte nápoj trochu lahodnější, plný jemnějších chutí. A budeme moc rádi, když nám dáte vědět, jak se vám kávička podařila. 

Autor článku:

Michaela Gavurová

Byl tento článek pro vás užitečný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Související články

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.