Chilli omáčky zahřejí, prokrví organismus a vyplaví endorfiny. Poznejte chilli papričky, z kterých jsou vyrobeny.

Chilli omáčky zahřejí, prokrví organismus a vyplaví endorfiny. Poznejte chilli papričky, z kterých jsou vyrobeny.

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud se tu vlastně chilli papričky vzaly, jak to, že každá pálí jinak, a co dělat, když pálivost opravdu nezvládáme? V tomto článku vám vysvětlíme, jak pro vás vybíráme ty nejlepší chilli omáčky, jaký vliv mohou mít chilli papričky na lidské zdraví, přiblížíme vám i jejich nutriční hodnotu a mnoho jiných zajímavých informací.

Jak vybíráme naše VENHEL chilli výrobky?

Při výběru chilli výrobků pod značkou VENHEL je pro nás důležité, aby měl každý náš produkt svoji typickou, lehce rozpoznatelnou chuť a nebyl čistě jen pálivý.

Oslovujeme především menší lokální výrobce, kteří jsou v souladu s hodnotami a filozofií naší značky. Dáváme přednost výrobcům, u kterých je vidět, že svůj produkt mají rádi a že si ho náležitě hýčkají. Baví nás sledovat, s jakým zápalem a nadšením se malí výrobci věnují svému řemeslu a tvoří pro nás nejrůznější chilli výrobky.

Vybrat si u nás může každý. Pokud teprve začínáte objevovat kouzlo chilli, doporučujeme vyzkoušet nejdříve produkty s menším počtem papriček uvedených na obalu.

Pálivost – od velmi jemných až po extrémně ostré!

Prvních dvou papriček se nemusíte bát.

Zkuste například velmi jemně pálivé produkty, jako jsou chilli omáčka Chipotle barbecue, chilli Chipotle salsa, chilli omáčka Chipotle s pečeným česnekem, chilli omáčka St. Louis BBQ Smoky, Jalapeño salsa a pomerančová chilli marmeláda s papričkou Bhut Jolokia. Ty jemné představuje například chilli omáčka švestka Naga Bhut Jolokia, chilli omáčka Jalapeño a chilli hořčice s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Při třetí chilli papričce už člověk přece jen zpozorní.

Výraznou pálivost má například chilli omáčka Carolina Reaper hořčice, chilli omáčka Habanero s příchutí švestek a borůvek, chilli omáčka Habanero Original Hot, chilli omáčka Habanero Hot Spicy a cibulová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Čtyři chilli papričky se hodí spíše pro ty zkušenější.

A doporučujeme spíše menší množství. Silnou pálivost reprezentuje chilli omáčka Naga Jolokia, povidlová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia i mangová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Extrémně pálivé papričky potom mají pět papriček.

Na ty si dejte pozor. Velmi silnou pálivost zaručuje extrémně pálivá chilli omáčka Carolina Reaper s příchutí sencha.

Odkud chilli papričky pocházejí?

Víte, že na plodech papriky si lidé začali pochutnávat približně od roku 7500 před naším letopočtem? Kořeny pěstování chilli papriček sahají na blízký východ Mexika, a to do období před přibližně 6000 lety. Tehdy je tamější domorodci včetně Mayů a Aztéků používali nejen na dochucení jídla, ale i při léčení nejrůznějších chorob. Postupně se chilli papričky začaly hojně šířit i do Peru, Bolívie a dalších oblastí Jižní Ameriky.

Do Evropy otevřel chilli papričkám cestu slavný mořeplavevc Kryštof Kolumbus. Když spolu se svojí posádkou chilli papričky po objevení Ameriky v 15. století ochutnal, dal jim název, který připomínal pálivou chuť tehdy v Evropě známého pepře.

Do Asie chilli papričky rozšířili portugalští obchodníci. Šlo o cenné koření a náhradu za vzácný a drahý pepř. Proto velmi rychle rostla popularita chilli papriček, a to po celém světě. Významný podíl na tom měli také španělští misionáři, kteří šířili nejen svou víru, ale i tradiční zvyky, kulturu a kuchyni.

Proč chilli papričky pálí?

Co je na chilli papričkách typické? Štiplavá chuť. Pocit pálení vyvolává v chilli papričkách látka zvaná kapsaicin. Dokáže povzbudit naše receptory na slinivkových membránách a způsobuje různé reakce našeho těla. Mezi ty patří například zvýšený tep, lepší prokrvení anebo větší produkce hlenu, což má pozitivní vliv na ochranu žaludeční stěny.

Pálivá chuť navíc způsobuje i pocení a ochlazuje tělo. To je určitě jeden z mnoha důvodů, proč jsou ostrá jídla tak populární v tropických a subtropických oblastech.

Kapsaicin též vyplavuje endorfiny, takzvané hormony štěstí, které způsobují dobrou náladu a zároveň tlumí bolest.

Je pro člověka chilli paprička zdravá?

Vědecké studie realizované v posledních letech ukázaly, že kapsaicin nepředstavuje žádné zásadní riziko způsobující žaludeční vředy, jak se v minulosti často v souvislosti s konzumací chilli výrobků uvádělo.

Byli jsme skoro až v šoku, když jsme si přečetli, že výzkumy potvrzují pravý opak, tedy že konzumace chilli má pozitivní účinky na lidské zdraví.
Již dříve některé studie vyzdvihovaly protizánětlivé a antioxidační účinky chilli papriček.

Skutečný přelom v pohledu na vliv chilli papriček na lidské zdraví však způsobila studie publikovaná v roce 2020, která byla vykonána na vzorku více jak 570 tisíc lidí.

Vědci se rozhodli prověřit 4 729 existujících studií z pěti předních světových databází (Ovid, Cochrane, Medline, EMBASE a Scopus) a dali dohromady 4 velké studie, které se zaměřovaly na toto téma.

Ze zdravotních a stravovacích záznamů více jak 570 tisíc osob žijících ve Spojených státech, Itálii, Číně a Íránu porovnávali zdravotní stav těch, kteří pravidelně konzumovali chilli papričky, s těmi, kteří je jedli zřídka anebo je dokonce nejedli vůbec.

Rozsáhlá analýza zjistila, že lidé, kteří jedli chilli papričky, měli:

  • o 26% snížení relativního rizika úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění;
  • o 23% snížení relativního rizika úmrtnosti na rakovinu;
  • o 25% snížení relativního rizika úmrtnosti ze všech možných príčin.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109074114.htm

A pozor! Podle dalšího výzkumu vykonávaného v Asii vyšlo najevo, že žaludeční vředy jsou u Číňanů třikrát častější než u Malajců a Indů, kteří mají ve zvyku konzumovat víc chilli.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16621751/

Proti kapsaicinu jsou spolehlivě imunní ptáci

Možná vás překvapí, že proti kapsaicinu jsou spolehlivě imunní ptáci. Na ně tento evolucí vytvořený mechanismus chilli papriček proti savcům nefunguje. Ptáci totiž nemají na kapsaicin receptory. I když semínka chilli papriček vyzobají, mohou úplně klidně projít jejich trávicím traktem a ještě v jejich těle dobře klíčí. Tím pádem je potom dále vesele šíří po krajině...

Co je nejlepší záchrana při ochutnávání pálivých chilli omáček?

Ptáte se, co nejlépe zažene pálivý pocit při ochutnávání našich ostrých chilli omáček? Kapsaicin je dobře rozpustný v olejích, které dokážou zředit jeho koncentraci. My ale navíc doporučujeme zmírnění účinků kapsaicinu tuky.

Vhodné je například vychlazené plnotučné mléko nebo smetana. Pomoct může i studená voda, ale zabírá spíš při slabším pocitu pálení. Kapsaicin se totiž ve vodě úplně nerozpustí, jen se může přesunout jinam a vyvolat pálení na jiných místech než předtím.

Scovilleho stupnice pálivosti chilli výrobků a proč ji neuvádíme?

Jak se dá vyjádřit pálivost chilli výrobků? Pro tyto účely slouží škála pálivosti chilli papriček, takzvaná Scovilleho stupnice. Počet Scovilleových jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá množství kapsaicinu.

Chilli papričky podle pálivosti na Scovilleho stupnici

Scoville heat
units (SHU)
Název chilli
papričky
Název chilli produktu VENHEL Pálivost omáčky
15 000 000 Čistý kapsaicin    
2 200 000 Carolina Reaper
Chilli omáčka Carolina Reaper hořčice Extrémně pálivá chilli omáčka Carolina Reaper s příchutí sencha  
2 000 000 Trinidad Moruga Scorpion
Chilli omáčka St. Louis BBQ Smoky  
1 000 000 Bhut Jolokia
Cibulová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach Chilli omáčka švestka Naga Bhut Jolokia Chilli omáčka Naga Jolokia Povidlová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Chilli hořčice s papričkou Bhut Jolokia Peach Pomerančová chilli marmeláda s papričkou Bhut Jolokia Mangová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach  
577 000 Habanero Red
Chilli omáčka Habanero s příchutí švestek a borůvek Chilli omáčka Habanero Original Hot Chilli omáčka Habanero Hot Spicy Chilli omáčka St. Louis BBQ Smoky  
50 000 Cayenne
Chilli omáčka St. Louis BBQ Smoky  
8 000 Jalapeño, Chipotle*
Chilli omáčka Chipotle s pečeným česnekem Chilli omáčka Chipotle barbecue Chilli Chipotle salsa Jalapeño salsa Chilli omáčka Jalapeño  

Zdroj: https://www.mercurynews.com/2016/09/29/what-happened-when-i-ate-a-carolina-reaper-worlds-hottest-pepper/

* Chipotle je výraz pro sušenou a uzenou papričku jalapeño.

Zajímá vás, proč Scovilleho stupnici pálivosti na našich výrobcích neuvádíme?

Rozhodli jsme, že necháme přírodě svobodu. Je totiž velmi těžké dosáhnout konzistentích výsledků a homogenity výskytu těchto látek dlouhodobě. Naše menší lokální výrobce a pěstitele bychom museli tlačit k tomu, aby optimalizovali všechny své procesy. Nebo bychom u nich nemohli nakupovat, případně bychom byli nuceni pěstovat chilli papričky sami. A jaký by byl výsledek? Ve finále by tyto chilli produkty ztratily svoji autenticitu. A to jsme v žádném případě nechtěli dopustit.

Bohatý zdroj vitamínů, minerálů a minimum kalorií

Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínů. Říká se dokonce, že 100 gramů čerstvých chilli papriček vám může dodat až 240 % doporučené denní dávky vitamínu C. Ten pozitivně působí nejen na naše vnitřní orgány, cévy a kosti, ale celý imunitní systém. Chilli však obsahuje i důležité vitamíny skupiny A, B, K a E. V ostrých papričkách najdete také celou řadu minerálních látek, jako je potřebný draslík, hořčík, železo či mangan.

Konzumace chilli papriček navíc podporuje trávení a urychluje metabolismus. Pálivá chuť vám zároveň dodá pocit sytosti. Nebudete mít takovou tendenci sníst velké porce a současně se sníží i váš apetit na nezdravá sladká a tučná jídla. A věřte, že chilli papričky mohou být též přirozeným přírodním projímadlem.

Chilli má též zajímavou funkci v podobě velmi účinného spalovače tuků a kalorií. Může být tedy vítaným pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Podle zjištění některých vědců mohou ostré pokrmy přispět k hubnutí hlavně v pase a na bocích.

Průměrné výživové hodnoty chilli papriček

Zajímají vás průměrné výživové hodnoty chilli papriček? Tady jsou.
Průměrný referenční denní příjem: NHI Dietary Supplement Label Data Base

1 porce: hmotnost jedné papričky = 45 g

Voda Doporučená
denní dávka
Minerální
látky
Doporučená
denní dávka
Vitamín C 72 % Měď (Cu) 6 %
Vitamín B6 13 % Mangan (Mn) 4 %
Vitamín K 5 % Draslík (K) 3 %
Vitamín B3 4 % Železo (Fe) 3 %
Vitamín B9 3 % Fosfor (P) 2 %
Vitamín B2 3 % Hořčík (Mg) 2 %
Vitamín B1 3 % Zinek (Zn) méně jak 2%
Vitamín A 2 % Vápník (Ca) méně jak 2%
Vitamín E 2 % Selen (Se) méně jak 2%
Vitamín B5 2 %    
Cholin méně jak 2 %    
Voda
39,61 g
Protein
0,84 g (2 % denní dávky)
Uhlovodíky
3,96 g (1 % denní dávky)
Vláknina
0,7 g (3 % denní dávky)

Zdroj: USDA National Nutrient Database 

Autor článku:

Michaela Gavurová

Datum poslední aktualizace:

Byl tento článek pro vás užitečný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.