Arabica vs. robusta - co jste o nich ještě nevěděli a v čem se odlišují?

Téměř každý z nás se ráno nemůže dočkat, až si konečně vypije šálek plný své oblíbené kávičky. Mnozí preferují jiný styl přípravy, případně druh kávy - čistou arabicu, její směs s robustou v různém poměru, popřípadě robustu samotnou. Ale víte, jaké jsou mezi nimi základní rozdíly, proč chutnají tak, jak chutnají, jak je možné, že je mezi jejich cenou rozdíl a jak je rozeznat pouhým okem?

Přinášíme vám přehlednou tabulku, ve které jsme porovnávali námi určené parametry a ve kterých jsou tyto odrůdy velmi různorodé: 

 

Arabica

Robusta

Nadmořská výška

600 až 2000 m n. m.

200 až 600 m n. m.

Teplota

15 °C – 24 °C

24 °C – 29 °C

Chuť

ovocná, čokoládová, karamelová, květinová

hořká, zemitá

Acidita

vyšší

nižší

Tvar

podlouhlý, uprostřed S

kulatý, uprostřed rovnější čára

Kofein

1,2 % - 1,5 %

2,2 % - 2,7 %

Výška rostliny

max. 6 metrů

až 13 metrů

První úroda

většinou po 6 letech

i po 2 letech

Odolnost

náročnější na pěstování      (vyžaduje mírnější klima)

odolnější vůči onemocnění, jednodušší pěstování

Cena

dražší

lacinější


Arabica 

Tvoří až 75 % světové produkce. Jen málo vypěstované kávy je však kvalitní. Pěstitelé kávy častokrát volí na pěstování právě robustu, kvůli menší náročnosti a náchylnosti k onemocnění. Právě proto je arabica takovou vzácnou odrůdou. Vyžaduje si péči a trpělivost. Stejně však nevyroste jen tak, kdekoliv v různých podmínkách, potřebuje výšku nejméně 600 m n. m. a mírnější klima. Nejoptimálnější teplota, při které se arabice daří nejvíce, je mezi 15 a 2 stupni Celsia.

Kávovník arabský je schopen začít plodit úrodu nejčastěji až po 6 letech od zasazení. Kávovník přitom naroste do výšky maximálně 6 metrů, nejčastěji je však nižšího vzrůstu. Stromy se však seřezávají do výšky 2-3 metrů. Jejich typické listy mají krásnou zelenou barvu a oválný tvar. Stromy obvykle rostou v párech.

Robusta

Častokrát se s robustou promíchává arabica, aby tak prohloubila a vyvážila její chuť, zmírnila kyselost, dodala více kofeinu a pěny na tak oblíbeném espressu. Sama o sobě má ale velmi hořkou zemitou chuť, právě proto se promíchává k arabice. Samotnou robustu obvykle pije jen malé procento lidí. Tím, že roste v nižších polohách, je také odolnější vůči chorobám a škůdcům, proto je jednodušší ji vypěstovat a není až tak vzácná jako právě arabica. Její strom však dokáže narůst až do výšky 13 metrů!

Pokud si chcete dopřát více kofeinu, robusta je pro vás vhodnou volbou. Množství kofeinu v ní je oproti arabice 2-3násobné! Právě to způsobuje nahořklou chuť, protože kofein sám má nahořklou chuť. Ale až do takové hloubky zacházet nebudeme... :)

Produkty v článku

Ethiopia Suke QUTO 100% arabica 250 g

330 CZK

Skladem

Ethiopia Suke QUTO 100% arabica 250 g

Autor článku:

Michaela Gavurová

Byl tento článek pro vás užitečný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Související články

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Doprava přes Zásilkovnu už i u nás!

Rychlý, efektivní a komfortní způsob doručení s více než 1300 výdejními místy po celém Slovensku.

Při nákupu nad 1500 Kč dopravu neplatíte

Platí pro Slovensko i Českou republiku, tak proč to nevyužít?

Zažily naše výrobky cestou k vám řadu dobrodružství?

Pošlete nám foto poškozeného zboží a my vám obratem pošleme nové.

Férově od malých lokálních výrobců

Podporujeme malé výrobce a nakupujeme za férové ​​ceny. Mnohé naše výrobky jsou vyráběny ručně.

Pravidelné info o novinkách a akcích e-mailem

Venhel newsletter
Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.