Téměř každý z nás se ráno nemůže dočkat, až si konečně vypije šálek plný své oblíbené kávičky. Mnozí preferují jiný styl přípravy, případně druh kávy - čistou arabicu, její směs s robustou v různém poměru, popřípadě robustu samotnou. Ale víte, jaké jsou mezi nimi základní rozdíly, proč chutnají tak, jak chutnají, jak je možné, že je mezi jejich cenou rozdíl a jak je rozeznat pouhým okem?

Přinášíme vám přehlednou tabulku, ve které jsme porovnávali námi určené parametry a ve kterých jsou tyto odrůdy velmi různorodé:
| Arabica | Robusta |
Nadmořská výška | 600 až 2000 m n. m. | 200 až 600 m n. m. |
Teplota | 15 °C – 24 °C | 24 °C – 29 °C |
Chuť | ovocná, čokoládová, karamelová, květinová | hořká, zemitá |
Acidita | vyšší | nižší |
Tvar | podlouhlý, uprostřed S | kulatý, uprostřed rovnější čára |
Kofein | 1,2 % - 1,5 % | 2,2 % - 2,7 % |
Výška rostliny | max. 6 metrů | až 13 metrů |
První úroda | většinou po 6 letech | i po 2 letech |
Odolnost | náročnější na pěstování (vyžaduje mírnější klima) | odolnější vůči onemocnění, jednodušší pěstování |
Cena | dražší | lacinější |


Arabica
Tvoří až 75 % světové produkce. Jen málo vypěstované kávy je však kvalitní. Pěstitelé kávy častokrát volí na pěstování právě robustu, kvůli menší náročnosti a náchylnosti k onemocnění. Právě proto je arabica takovou vzácnou odrůdou. Vyžaduje si péči a trpělivost. Stejně však nevyroste jen tak, kdekoliv v různých podmínkách, potřebuje výšku nejméně 600 m n. m. a mírnější klima. Nejoptimálnější teplota, při které se arabice daří nejvíce, je mezi 15 a 2 stupni Celsia.
Kávovník arabský je schopen začít plodit úrodu nejčastěji až po 6 letech od zasazení. Kávovník přitom naroste do výšky maximálně 6 metrů, nejčastěji je však nižšího vzrůstu. Stromy se však seřezávají do výšky 2-3 metrů. Jejich typické listy mají krásnou zelenou barvu a oválný tvar. Stromy obvykle rostou v párech.
Robusta
Častokrát se s robustou promíchává arabica, aby tak prohloubila a vyvážila její chuť, zmírnila kyselost, dodala více kofeinu a pěny na tak oblíbeném espressu. Sama o sobě má ale velmi hořkou zemitou chuť, právě proto se promíchává k arabice. Samotnou robustu obvykle pije jen malé procento lidí. Tím, že roste v nižších polohách, je také odolnější vůči chorobám a škůdcům, proto je jednodušší ji vypěstovat a není až tak vzácná jako právě arabica. Její strom však dokáže narůst až do výšky 13 metrů!
Pokud si chcete dopřát více kofeinu, robusta je pro vás vhodnou volbou. Množství kofeinu v ní je oproti arabice 2-3násobné! Právě to způsobuje nahořklou chuť, protože kofein sám má nahořklou chuť. Ale až do takové hloubky zacházet nebudeme... :)
